Sparratessa vaalit eivät ole maali

Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2015 -hanke saavuttaa tulevana vaalisunnuntaina yhden taitekohtansa. Kaikkiaan yli 90 asiantuntijaa osallistui viime syksynä yhteensä 20 intensiiviseen sessioon, joissa rakennetun ympäristön nykytilaa arvioitiin ja tulevaisuuden suuntia löydettiin. Tuloksista julkaistiin helmikuussa painettu raportti ja sähköiset tukimateriaalit. Teemoja on edelleen jatkettu tässä blogissa, Twitterissä sekä Facebookissa, erityisesti asiantuntijoiden omilla kirjoituksilla.

Nyt olemme viimein maalissa.

Rakennetun ympäristön asialla on some-maailmassa 350 suoraa seuraajaa. Tätä blogia on luettu natiiviympäristössään lähes 5000 kertaa ja kolmen yhteistyömediamme kautta arviolta ainakin 2000 kertaa lisää. Facebookin kautta saavutettu kokonaiskattavuus on vuoden alusta yli 22000. Itse ROTI-raportti on kerännyt kaikkiaan noin 100 mediaosumaa lehdissä, alueellisissa radioissa, valtakunnallisessa televisiossa sekä näiden kaikkien sähköisissä sovelluksissa.

Tästä herää kolme ajatusta. Ensinnäkin rakennetun ympäristön asia koetaan tärkeäksi ja siitä halutaan nähdä ja kuulla perusteltuja mielipiteitä. Toiseksi toimialan sisältä ja liepeiltä löytyy kirkkaita ajatuksia ja teräviä kyniä, jotka sietävätkin saada palstatilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ja kolmanneksi – tämä ei ole maaliviiva, tämä on lähtöteline.

Tämä on lähtöteline keskustelulle, jossa näkemyksille on tilaa mutta jossa kokonainen ajatus harvoin mahtuu 140 merkkiin. ROTI on jotakin faktojen (joita on jo liikaa) ja mielipiteiden (joita on vielä enemmän) välimaastosta: faktapohjaisia mielipiteitä. Se ei yritä olla lopullinen totuus eikä omia kaikkea keskustelua oman otsikkonsa alle, vaan iloitsee siitä että aiheet lähtevät jatkamaan elämäänsä toisaalle – mistä ehkä alun perin tulivatkin. Tätä avointa yhdessä etsimistä ROTI haluaa jatkaa.

Tämä on lähtöteline asiantuntijanäkemyksille, joilla on kontekstissaan myös poliittista painoarvoa. Valtakunnan, alue- ja kuntatason päättäjät ovat toistuvasti todenneet, että ROTIn kaltaiselle tasapainotetulle kokonaiskatsaukselle on tilausta. Rakennetussa ympäristössä kaikki toiminnot kietoutuvat yhä tiiviimmin yhteen, mutta alan hallinto ja toimijat ovat vasta vähitellen heräämässä tähän isoon kuvaan – ja löytämässä tehokkaita tapoja ottaa se huomioon. Tähän sparraamista ROTI haluaa jatkaa.

Tämä voi myös olla yksi hyödyllinen lähtöteline tuottavammalle julkiselle sektorille, tekemistä tehostaville markkinavoimille, paranevalle tekemisen laadulle ja lopulta kansakunnan kasvavalle kilpailukyvylle ja suomalaisten laajemmalle hyvinvoinnille. Maailma ei ole valmis, vaan opittavaa ja oivallettavaa riittää kaikille. Tätä isojen maalien tunnistamista ja niihin johtavien tiekarttojen piirtämistä ROTI haluaa jatkaa.

Ja tulemmekin jatkamaan. Vaalien jälkeen ROTI jatkaa elämäänsä sähköisessä todellisuudessa taas kerran hieman nahkaansa luoneena. Asiantuntija, tämä ei ole varoitus: saatamme olla sinuun yhteydessä.

Sitä ennen tulevat sunnuntai ja vaalitulokset. Pallo on ilmassa – tuore kansanedustaja, ota koppi tai potkaise volley!

Teemu Vehmaskoski, nettikuva

Teemu Vehmaskoski
Projektijohtaja, ROTI 2015
Johtaja, jäsenyys ja vaikuttaminen, RIL

::::

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com
http://twitter.com/2015ROTI
http://facebook.com/ROTI2015
http://www.roti.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s