Kaupunkimalleilla parempaan tuottavuuteen

Suomessa kaupunkimalleja tehdään yhä useammasta kaupungista ja kunnasta. Mallien ulottuvuudet kasvavat päivä päivältä laajemmiksi, ja niitä on mahdollista hyödyntää entistä aikaisemmissa vaiheissa ennen lopullisia päätöksiä.

Hyvä esimerkki kaupunkimallista löytyy Tampereelta, jossa sitä voitiin hyödyntää jo allianssilla toteutettavan raitiotiehankkeen tarjousvaiheessa. Projektissa visualisoitiin sekä raitiotien sijoittumista kriittisiin paikkoihin että huoltohallin rakennettuun ympäristöön.

Kun kaupunkimallin aineistoa päästään testaamaan ja hyödyntämään tarjousvaiheessa, saadaan mallista täydet hyödyt jo allianssin kehitysvaiheessa. Tällöin tiedetään, mitä käytettävillä resursseilla on mahdollista tehdä. Tuottavuuden parantuminen onkin väistämätöntä, kun tietomallien tuomaa etua voidaan hyödyntää päätöksenteossa tarpeeksi aikaisessa vaiheessa.

Kaupunkimallien avulla saavutetaan tehokkaasti toimintamalli, jossa suunnittelutyö tehdään suoraan mallintamalla, ilman välivaiheita. Nykyinen vallalla oleva suunnittelutoimintamalli: piirustukset – työselostukset – mallinnus onkin jäämässä historiaan aivan lähitulevaisuudessa. Suoraan mallintamalla tuotettua suunnittelua otetaan käyttöön entistä enemmän, kunhan lähtötiedot tietomallipohjaiselle suunnittelulle ovat riittävät ja mallin käyttäjät saavat tarvittavan infon tarpeeksi ajoissa.

Jokaisen kaupungin ja kunnan sekä infranhaltijan pitäisi kehittää omaisuutensa hallintaa suunnitelmallisesti ja mallipohjaisesti. Samalla on tärkeää miettiä, miten eri käyttäjät pystyvät käyttämään hyödyksi mallintamisesta saatavia etuja parhaalla mahdollisella tavalla. Tällöin alan toimijat pystyvät hyödyntämään täysipainoisesti käytössään olevat teknologiat ja osaamisresurssit.

KimmoLaatunen,nettiversio

Kimmo Laatunen
Tuotekehityspäällikkö
VR Track Oy

Ps. Jokainen kunta tai infranhaltija voi aloittaa kaupunkimallin tekemisen luokittelemalla hallussa olevat aineistonsa YIV2015 osa 3 lähtötiedot http://infrabim.fi/yiv-2015/YIV2015_Mallinnusohjeet_OSA3_Lahtotiedot_V_1_0.pdf mukaisesti uusiin projekteihinsa.

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!
https://roti2015.wordpress.com
http://twitter.com/2015ROTI
http://facebook.com/ROTI2015
http://www.roti.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s