Ostaisitko television kirkosta?

Kanadalaisessa Toronton liepeillä sijaitsevassa pikkukylässä, Unionvillessä, televisioita ja audiolaitteita myyvä liike on löytänyt oivat puitteet myymälälleen kylän pienestä kirkosta. Rakennus on sinällään lähes alkuperäisessä asussaan ja kirkollisesta toiminnasta muistuttaa enää vain taivasta tavoittelevat muodot. Parin talon päässä toimii kahvilana vanha paloasema.

Rakennukset kestävät hyvällä ylläpidolla kymmeniä ja satoja vuosia, mutta tilan soveltuvuus alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa ei kestä ajan hammasta yhtä hyvin. Tämä näkyy pimeinä ikkunoina ja elottomana pihapiirinä, kun rakennuksen käyttäjät ovat siirtyneet toisaalle. Tai mielenkiintoisena eri käyttötarkoitusten sulatusuunina, kuten sain Kanadassa nähdä. Tyhjiin tiloihin liittyvä kysymys ei ole uusi asia; aihetta käsitteleviä selvityksiä, tutkimuksia ja hankkeita on toteutettu ja keskustelua käyty vuosien ajan – vaihtelevin tuloksin.

Tutustuin opintomatkalla myös torontolaiseen teollisuusrakennukseen, joka oli löytänyt uuden elämän pienyritysten toimistoina, näyttelytilana, kahvilana ja kauppana. Rakennuksen kehittäminen uuteen käyttötarkoitukseensa vuosia sitten tapahtuneen autioitumisen jälkeen tuli mahdolliseksi kaupungin muutettua radikaalisti aikaisempia vaatimuksiaan. Kaupunki vapautti tontin käyttötarkoituksen ja salli sille mitä vain toimintaa. Autopaikkavaatimusta kevennettiin huomattavasti siten, että kiinteistöä ei vaadittu toteuttamaan enempää parkkipaikkoja kuin mitä pintapysäköintinä tontille saatiin mahtumaan, ja lisäksi tontin tehokkuusvaatimus poistettiin.

Muutoksen mahdollistanut Toronton silloinen kaupunkisuunnittelujohtaja Paul Bedford kertoi, että suurin työ oli johtaa kaupunki toimimaan sallivammalla tavalla.

Muita hyviä esimerkkejä Torontosta ovat esimerkiksi vanhan tislaamoalueen (distillery district) uudistaminen tai kestävän kehityksen toimintakeskuksen perustaminen tiilitehtaaseen.

Paljon hyviä esimerkkejä löytyy Suomestakin. Tarvitaan vielä kuitenkin rutkasti lisää käyttötarkoituksenmuutoksia kaupunkiympäristöjen uudistuessa, ja tässä onnistutaan kaikinpuolisella joustavuudella. Määräyksiä ja vaatimuksia olisi tulkittava sallivalla asenteella, ja kokeiltava rohkeasti tyhjillään olevien rakennusten uudistamista toiseen käyttöön. Tällaista resurssiviisautta kaivataan nyky-Suomen kasvukeskuksissa.

Mikko Nousiainen

Mikko Nousiainen
Johtaja, yhdyskunta & infra, RAKLI ry

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!
https://roti2015.wordpress.com
http://twitter.com/2015ROTI
http://facebook.com/ROTI2015
http://www.roti.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s